Pagini

vineri, 4 mai 2018

„Cupa Primăverii”, ediția a VIII-a, și-a desemnat câștigătorii


  Ediția a VIII-a  a concursului de șah dedicat copiilor dotat cu „Cupa Primăverii” s-a desfășurat sâmbătă, 28 aprilie 2018,  în incinta Colegiului Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc.  Organizator a fost și de această dată maestrul Mihai Burduja, președintele Clubului Sportiv „Rarăul” din localitate. Concursul a început în jurul orelor 10 și a reunit 100 de tineri șahiști din localitățile Suceava, Gura Humorului, Moldovița, Frumosu și Câmpulung Moldovenesc.
Concursul s-a desfășurat în condiții excepționale, atmosfera de luptă din timpul partidelor a alternat cu momente de deconectare și voie bună. Pentru o mai bună organizare a concursului, au fost desemnați cinci arbitri pentru fiecare grupă de vărstă a concurenților. Grupa 6-8 ani, a fost arbitrată de prof. Mihai Gânscă, care la sfărșitul concursului i-a declarat căștigători pe Andreea Char din Moldovița și Daniel Șandru din Gura Humorului.  Grupa 8-10 ani a fost arbitrată de ing. Marcel Tiron, acesta declarând căștigători pe Alexandra Ștefănescu și Mihnea Moroșan din Gura Humorului.  Grupa 10-12 ani a fost arbitrată de prof. Victor Teodoriu, care   i-a declarat căștigători pe Ana Maria Iacob și Ștefan Gavrilean din Gura Humorului. Grupa 12-14 ani a fost arbitrată de prof. Elvira Istrate, care i-a declarat căștigători pe Sonia Trusciuc din Moldovița și Alexandru Caprian din Frumosu.  Grupele 14-16 ani, respectiv 16-18 ani, au fost arbitrate de Victor Beiu. La finalul concursului au fost declarați căștigători Anca Crăciunescu si Adrian Solcan, respectiv Luciana Tcaciuc și Eugen Negură, toți din Câmpulung Moldovenesc.

Frate și soră, Ionuț și Luciana Tcaciuc

   În timpul festivității de premiere, maestrul Mihai Burduja l-a prezentat pe elevul Victor Dranga ca exemplu de urmat în pregătirea șahistă și seriozitatea cu care joacă șah, concluzionând că numai prin studiu intens se poate face performanță. Atragerea tinerei generații pentru practicarea sportului minții este și o preocupare a primarului orașului Negoiță Negură, acesta fiind un mare pasionat al șahului.  În paralel, subliniem ajutorul dat de conducerea Colegiului Silvic „Bucovina”, în persoana doamnei director prof. Alina Cuciurean, care a fost o gazdă deosebit de primitoare, contribuind astfel la buna desfășurare a concursului de șah.

După încheierea concursului, am fost invitat la sediul clubului, prilej cu care am putut observa renovările făcute în acest an: clubul este izolat termic, are gaz metan, iar geamurile sunt din termopan. Împreună, toate aceste lucruri arată că șahul câmpulungean are un viitor promițător.

                                                                                  Dan Gurgui