joi, 27 iulie 2017

Concurs "Memorial Costică Fodor" 26-27 august 2017

     

     În zilele de 26 şi 27 august, la Shopping City Suceava, în organizarea Clubului Sportiv Şah Suceava şi a ziarului „Crai nou”, s-a desfăşurat concursul de şah rapid “Memorial Costică Fodor”, aflat la cea de-a III-a ediţie.
     Prima zi a concursului a fost dedicată tinerilor şahişti, pentru care, la toate categoriile de vârstă, Shopping City Suceava a acordat premii în vouchere, respectiv 50 lei ocupantului locului întâi, 30 lei pentru locul al doilea şi 20 lei pentru locul al treilea. De asemenea, din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava, s-au acordat diplome şi medalii. Timpul de gândire alocat a fost de câte 15 minute de jucător. Clubul Sportiv „Şah” Suceava a asigurat tot ce este necesar desfăşurării unui concurs de profil.
    Au participat 22 de mici şahişti, ce au fost împărţiţi în 3 grupe. Grupa 6-10 ani a avut un număr de 6 copii, concursul desfăşurându-se în sistem turneu, ordinea în clasament, la cei cu vârsta între 6-8 ani, fiind: Mihai Mihai (Rădăuţi), Mara Iurea (Suceava) şi Cruşinschi Vlad (Suceava), iar la categoria de vârstă 8-10 ani, Nicolas Pădurariu (Suceava), Alexandru Andrei (Paşcani) şi Cristian Coteţ (Paşcani).
    La grupa 10-14 ani, au participat 7 copii, în sistem elveţian, ordinea în clasament fiind, la cei de 10-12 ani, Gabriel Iurea (Suceava) Răzvan Antonesei (Suceava) şi Răzvan Olăraşu (Paşcani). La cei de 12-14 ani, ordinea a fost Petru Gurgu (Hălauceşti), Cristian Arhire (Suceava) şi Remus Jufă (Hălăuceşti).
     Pentru juniorii din grupa 14-18 ani, meciurile dintre cei nouă participanţi ai acestei categorii de vârstă, desfăşurate în sistem elveţian, au avut ca rezultat următoarea ordine în clasament: la cei de 14-16 ani, Eduard Pădurariu (Suceava), Elina Barabaş (Suceava) şi Claudiu Macovei (Suceava). La cei de 16-18 ani, clasamentul a fost următorul: Tudor Şănţanu (Suceava), Alin Jufă (Hălăuceşti), Octavian Olaru (Hălăuceşti), Filip Lazaroff (Suceava), Paul Petrescu (Hălăuceşti) şi Bogdan Djurj (Suceava).
     Duminică, 27 august, a fost ziua rezervată seniorilor. Desfăşurat în sistem elveţian, turneul a fost deosebit de puternic, cu o participare numeroasă a unor jucători din Suceava, Roman, Botoşani, Paşcani, Frasin, Gura Humorului, Dorohoi, Rădăuţi, Costişa, Vicov de Jos, Udeşti, Şcheia, Bilca, Fundul Moldovei. Au concurat 40 de jucători, mulţi având un coeficient mare ELO, onorând astfel, prin participare, memoria lui Costică Fodor. Cu alocarea a câte 15 minute de jucător, pe durata a 7 runde, concursul a fost viu disputat, unele partide fiind decise în criză de timp, la secunde. În deschiderea concursului, domnul Gheorghe Evuleţ a făcut o scurtă prezentare a celui ce a fost şahistul Costică Fodor, deţinătorul uni coeficient ELO la masă de 2.318 puncte (una dintre condiţiile de acordare a titlului de maestru fiind obţinerea a 2.200 puncte ELO).
    Fratele lui Costică Fodor, prezent în sala de joc, a oferit sucuri tuturor participanţilor. Shopping City Suceava a acordat şi seniorilor premii constând în vouchere, respectiv 150 lei pentru locul întâi, 100 lei – locul al doilea şi 50 lei – locul al treilea. Premiile în numerar au fost de 150 lei – locul 1, 100 lei – locul 2 şi 50 lei – locul 3. În plus, primii 6 în clasament au primit cărţi de şah.  De apreciat bunele condiţii oferite de Shopping City Suceava pentru organizarea şi buna desfăşurare a concursurilor de şah.
Următorul concurs este programat a se desfăşura în zilele de 14-15 octombrie.
(ANDREI GHILEA, preş. CS „Şah” Suceava)

Premianții concursului: Marius Bobeică, Marius Nistor, Sebastian Pavel, Edward Pădurariu și câștigătorul concursului Bogdan Sava