Pagini

vineri, 9 octombrie 2015

Rezultatul concursului de şah rapid disputat pe 26 şi 27 septembrie 2015



    Timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie a.c., în sala de expoziţii a Shopping City Suceava, s-au desfăşurat concursuri rezervate copiilor şi seniorilor.  La copii concursul s-a desfăşurat pe 26 septembrie şi a fost împărţit în două grupe.
    Grupa 1, care s-a disputat în sistem elveţian, pe durata a cinci runde, cu un timp de gândire de 15 minute de jucător, a fost formată din copii cu vârstele de 6-8 ani la care a avut 4 participanţi, la 8-10 ani, 3 participanţi, la 10-12 ani, 3 participanţi, iar la 12-14 ani 2 participanţi. Deoarece pe categorii de vârstă au fost puţini participanţi, aceştia au jucat în grupa 1. Primii trei clasaţi au fost Macovei Claudiu, 12 ani, Creţu Luca, 6 ani, şi Şuhan Corina, 10 ani.
     Pe grupe de vârstă, la 6-8 ani locurile au fost ocupate de Creţu Luca, Pădurariu Nicolas, Grigore Andrei şi Lazarof Luca. La grupa 8-10 ani Sadko Rareş, Şuhan Ilinca, grupa 10-12 ani Macovei Claudiu, Şuhan Corina şi Lazaroff Daria, iar la grupa 12-14 ani, Panţitu Robert şi Barabaş Elina.
Sponsorul acestui concurs a fost Shopping City Suceava, care a acordat premii în vouchere primilor trei clasaţi în fiecare grupă de vârstă, respectiv 50 lei locul unu, 30 lei locul doi şi 20 lei locul trei.     
      Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a acordat diplome şi medalii, iar clubul a premiat câştigătorul cu o colecţie Revista română de şah an 1987, care a fost acordată lui Creţu Luca de 6 ani.
      Grupa 2 s-a desfăşurat în sistem turneu. Ea a fost alcătuită din trei copii la categoria de vârstă 14-16 ani şi de trei copii la 16-18 ani. Clasamentul acestei grupe arată astfel: pe locul 1 Pop Sebastian din Rădăuţi cu 5 puncte, pe locul 2 Lazaroff Filip 3,5 p, pe locul 3 Şănţanu Tudor 3 p, pe locul 4 Filip Andrei cu 2 p, pe locul 5 Djuaj Bogdan cu 1,5 p, iar pe locul 6 Lazaroff Toma.
     Toţi copiii participanţi au fost premiaţi cu vochere la fel ca şi la grupa 1. 
    Câştigătorul concursului  Pop Sebastian a primit din partea Clubului Sportiv Şah Suceava colecţia Revistei române de şah din anul 1988. Şi aceşti copii au primit medalii şi diplome.

     A doua zi, pe 27 septembrie, au participat 16 jucători din judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi.
     Concursul a fost câştigat în mod surprinzător de Pădurariu Eduard de 11 ani, din Suceava, ce a obţinut 6 p, pe locul 2 Pavel Sebastian tot din Suceava cu 5,5 p, pe locul 3 Andrieş Ionuţ din Botoşani cu 5 p, locul 4 Roibu Mircea din Suceava cu 4,5 p, pe 5 Raţiu Cristian cu 4,5 p, pe locul 6 Ghilea Andrei din Suceava cu 4 p, pe 7 Pânzaru Mihai din Suceava cu 4 p, pe locurile 8 Haras Nicolaie cu 3,5 p şi Bulgaru Daniel din Botoşani tot cu3,5 p.
     Concurenţii au fost premiaţi tot cu vouchere, locul 1 – 150 lei, locul 2 – 100 lei şi locul 3 – 50 lei.
     În plus au fost acordate premii în cărţi, locul 1 cartea „Cum să devii un jucător iscusit tactic”, traducere A. Ghilea, locul 2 două cărţi de teorie a apărării siciliene de L. Polugaevski, locul 3 „Apărarea Spaniolă” de Sueti, locul 4 „Partide alese” de Florin Gheorghiu şi locul 5 „Apărarea Engleză” de Baghirov.  Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Suceava a acordat primilor trei clasaţi diplome.
   Condiţiile oferite de Shopping City Suceava în sala de expoziţii au fost excelente, competiţia desfăşurându-se în condiţii optime, iar Clubul Sportiv Şah Suceava a asigurat tot ce era necesar, jocuri de tip Staunton, table de plastic germane şi ceasuri DGT 2010, laptop, imprimantă etc. Concursul s-a disputat în sistem elveţian, 7 runde şi 15 minute timp gândire de jucător.
     Cele trei concursuri au fost arbitrate de Ghilea Andrei şi Gurguin Dan, fără nicio problemă din partea jucătorilor sau a spectatorilor.
                                                                          (ANDREI GHILEA, preşedintele C.S. Şah Suceava)